God kryddig sås....Harissa.


Det händer ju att man grillar lite då och då nu under sommaren =)och det är inte utan att vi återkommer till samma tillbehör  som tex såsen, det blir ofta bea sås, kalla såser med yoghurtbas mm. Igår testade vi en ny variant för oss. Äldste sonen kom hem efter en grillkväll där han smakat en smakrik, stark och mycket god Harissa som han tyckte vi skulle prova på att göra. Harissa är en nordafrikansk kryddblandning, som vad jag förstår används lite olika, men vi gjorde efter ett recept sonen fått av en vän som brukar göra den som tillbehör till bl.a kötträtter. Så, igår stod han och grillade paprikor och mixade ingridienserna till den här smarriga kalla såsen. Prova ni också, vår variant gjordes ganska stark eftersom vi gillar det, men det är lätt att anpassa.






  • 4 grovhackade röda chili eller harissa chilipasta på burk
  • 300 g grillad paprika i olja
  • 2 tomater, i stora bitar
  • 0,5 rödlök, i stora bitar
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

  • Häll av oljan från den grillade paprikan. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås.
    Såsen håller cirka 1 vecka i kylskåp i en burk med tättslutande lock.


    bilder: tina

    1 Liza:

    skriven

    Låter mums! Vi grillar nästan varje kväll... det är sommar! Hoppas att du mår så bra som möjligt! Har förstått att våren och sommaren (hittils) har varit jobbig!

    Många sommarkramar!

    Liza

    2 CC:

    skriven

    Hej söta du! Tack för recept tips!



    Det kunde jag tänka mig att du har just det vinglaset jag vill ha! Dom är UR SNYGGA! Som jag tidigare har skrivit till dig. Du har en bra smak!!



    KRAM KRAM CC

    3 millandante:

    skriven

    Är det konstigt att bli hungrig vid halv tolv efter att ha ätit och mumsat hela eftermiddagen och kvällen??? Det ser ju så gott ut...:)



    Däckstolen blev såååå snygg i svart! Vad var det för färg han målade med tro?



    KRAM

    4 Tina:

    skriven

    Hej ni fina,tack för era härliga kommentarer! Glasen är ju både snygga och goda att dricka ur :) återkommer med vilken färg vi använde till stolen, kram!!

    Tina

    5 Anonym:

    skriven

    Harissa är hur gott som helst! Sonen har mkt bra smak! Vad händer annars idag?

    6 Susihus:

    skriven

    Mums det lätt gott! Måste nog testas till all grillning här. Sommarkram på dig

    7 Monica:

    skriven

    Riktigt god matinspiration.

    Receptet är nerskrivet - det blir testat nästa grillkväll!

    Slutorden: mixa ALLT till en jämn sås är suveränt, allting blir så enkelt med de slutorden.



    Kram och tack för tipset!

    8 ullie:

    skriven

    Hej Tina!

    ja förmodligen e den jätte god och det SÅG underbart gott men mina små tyvärr . kanske om man inte gör starkt då

    9 Hanna - Whiterainbow:

    skriven

    När jag och en kompis var i Tunisien så fick man Harrisa att äta på baguetter innan man vart serverad maten! väldigt starkt var det där :-)

    Kommentera här: