Så goda...
Måste bara tipsa om saffranssemlorna vi bakade och provade igår....så gott och juligt!
Jag fick inspiration Weronica som har sidan En mammas dag.
200 gram smör
5 dl gammaldags mjölk
2 paket jäst
2 dl råsocker
2 paket saffran
1 tsk salt
1 stort ägg
omkring 1 kilo vetemjöl
russin
1 uppvispat ägg till pensling
Smula jästen i en rymlig bunke. Smält smöret. Rör ned mjölken. Degvätskan skall vara knappt fingervarm. Stöt saffran med en gnutta socker i en mortel.
Blanda ned den i degvätskan tillsammans medsocker och salt. Vispa ned ägget i degvätskan.
Häll därefter i mjölet. Arbeta degen tills den bildar en smidig boll, som släpper från bunkens kanter. Täck över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Arbeta degen och dela den i två delar. Varje deghalva blir ca 16 normalstora lussekatter, eller semlebullar.
Jäs övertäckta på plåt i 20 minuter, pensla med uppvispat ägg, och grädda i cirka 8 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.
Fyll saffranssemlorna med en fyllning gjord på ca 200 g riven mandelmassa som blandas med brödet som blir över när ni gröper ur bullen, och ca 1 dl mjölk. Blanda allt och fyll bullen och lägg på en klick vispad grädde. Pudra med floursocker.....
Tack Weronica för tipset!
skriven
Hej har just nu en tävling där 2 personer har chans att vinna varsitt presentkort på 1000 kr hos Nelly